OBIECTIVE TURISTICE | Regina Deltei

OBIECTIVE TURISTICE

Dobrogea este un tinut uimitor din punct de vedere geografic si al obiectivelor turistice care pot fi vizitate odata ajuns aici, astfel ca daca nu v-ati decis unde sa va petreci aceasta vacanta de vara optati pentru o excursie in Dobrogea si veti ramane uimit de toate cele cate veti intalni aici. Administrativ vorbind, regiunea este impartita intre orasele Constanta si Tulcea, ambele regiuni urbane pline de istorie si cu o sumedenie de atractii turistice care le fac sa devina foarte aglomerate, indeosebi in perioada sezonului de vara. In afara de uimitoarea Delta a Dunarii, iata cateva obiective turistice care merita vizitate si descoperite :

Cetatea Enisala – este una dintre aceste atractii turistice pe care merita sa o vizitezi. Intre lacurile Razim si Babadag, la inaltime – mai exact amplasata pe un deal calcaros – se afla ruinele acestei constructii stravechi. Situl arheologic existent aici a fost inceput in anul 1939 si de-a lungul explorarilor au fost descoperite o sumedenie de obiecte cu o valoare inestimabila din punct de vedere istoric. Printre acestea se numara monezi de origine bizantina precum si alte lucruri care confirma faptul ca Cetatea Enisala a fost un adevarat centru economic, militar si politic al regiunii.

Cetatea Histria – Momentan pot fi vizitate doar ruinele acestei constructii grecesti care se afla in comuna Istria din judetul Constanta. Aceasta este cea mai veche asezare omeneasca atestata de pe teritoriul tarii noastre, astfel ca odata ajuns aici te vei afla intr-un loc istoric deosebit de important pentru cultura si civilizatia Romaniei. Intemeiata de greci in anul 657 i.en, Cetatea Histria a fost de-a lungul timpului un adevarat centru militar si economic.

Cetatea Halmyris – este amplasata in localitatea Murighiol fiind deosebit de importanta pentru cultura si istoria Romaniei. Aici s-au gasit urme de civilizatie datand inca de pe vremea getilor, insa cercetarile arheologice continua si in prezent. Cu un sistem de aparare bine pus la punct si o forma cel putin interesanta, cetatatea romana din Halmyris reprezinta o atractie turistica populara pe care o poti vizita odata ce ai ajuns in Dobrogea.

Cetatea Orgame – Argamum – se afla pe malul lacului Razim, la 20 de km Sud Vest de bratul Sfantu Gheorghe si la aproximativ 40 km de Histria. Cetatea Orgame este mentionata in izvoarele istorice de la inceputul sec. al VI-lea si din sec. al V-lea i.e.n. Hecateu din Milet. Sapaturile arheologice incepute in 1926-1932 si reluate in 1965 au confirmat existenta unei asezari grecesti, analoga cronologica cu Histria. Locuirea greceasca este urmata de cea romana (sec. I-VI), devenind ca denumire Argamum. Cercetarea arheologica a pus in valoare portiuni din ziduri de incinta, mai multe basilici si alte cladiri din oras (4 bazilici paleocrestine, cel mai vechi mormant grecesc (jumatatea sec. VII i.Hr.) din bazinul pontic), dar mare parte din cetate se afla inca sub pamant, situl arheologic avand o suprafata totala de aproape o suta de hectare.

Capul Dolosman – este o faleza calcaroasa ce se intinde pe o distanta de 3 km , cu inaltimea maxima de 29 m, fiind singura faleza stancoasa din zona litorala a Romaniei. Zona este importanta pentru conservarea vegetatiei de stepa avand un grad de diversitate apreciabil, explicabil prin existenta terenurilor cu umiditate si salinitate diferita. Zona este importanta si din punct de vedere arheologic, aici fiind desfasurat situl arheologic Orgame – Argamum.

Manastitile Celic – Dere, Cocos si Saon – Manastirea Celic – Dere este o alta atractie turistica de top din zona Dobrogei, amplasata in judetul Tulcea, comuna Frecatei. Construita din piatra in urma cu aproximativ 100 de ani – mai exact in perioada 1901 – 1916 – Manastirea Celic – Dere este unul dintre cele mai reprezentative lacase de cult situate intre Dunarea si Marea Neagra. In interiorul acestei manastire se gaseste icoana Maicii Domnului Facatoare de Minuni. Anual, o sumedenie de credinciosi sau turisti sosesc aici pentru a se ruga in liniste in fata acestei icoane care nu a suferit pagube importante cu toate ca a scapat din doua incendii. Poleita cu aur, aceasta icoana are o valoare inestimabila din punct de vedere spiritual.

Acvariul Delta Dunarii, Tulcea – gazda a peste 50 de specii de pesti. Considerat a fi cel mai mare din tara, Acvariul Delta Dunarii atrage o sumedenie de turisti care vin sa viziteze frumusetile Dobrogei, astfel ca odata ce te afli in regiune ar fi o pierdere sa nu-i calci pragul. Aici vei intalni aproximativ 27 de bazine pline cu unele dintre cele mai frumoase si mai inedite specii de pesti ce pot fi intalnite atat in Dunare, Delta Dunarii, cat si in alte locatii.

Muzeul de Arta din Tulcea – este gazduit intr-o cladire ce reprezinta prin insasi existenta ei un adevarat obiectiv turistic important. Aceasta constructie a fost ridicata intre anii 1863 – 1865 cu scop administrativ, insa ulterior a fost transformata intr-un adevarat muzeu ce merita vizitat. Renovat complet in anul 2012, Muzeul de Arta din Tulcea contine mii de lucrari care mai de care mai interesante, iar printre acestea se numara picturi, sculpturi sau chiar placi de gravura. Toate exponatele provin atat din cultura noastra, cat si din cea orientala alcatuind astfel o diversitate artistica ce trebuie vizualizata.

Dobrogea este, fara indoiala, un tinut superb al Romaniei care merita vizitat si explorat pe deplin. Optand pentru o vacanta aici, veti avea posibilitatea de a va relaxa alaturi de cei dragi, familie sau prieteni, dar si de a invata unele dintre cele mai importante lectii de istorie. Cu o sumedenie de cetati stravechi, situri arheologie, elemente care amintesc de cultura romana, greceasca sau chiar vestigii ale getilor, Dobrogea reprezinta o adevarata comoara istorica pentru cultura si istoria Romaniei.

Acestea fiind zise, va asteptam la Regina Deltei pentru o vacanta speciala. Nu uitati sa va incarcati bateriile aparatului de fotografiat si sa va pregatiti pentru o incursiune intr-o lume de poveste unde veti descoperi unele dintre cele mai frumoase atractii turistice din tara si chiar din Europa.